Een strenge winterdag of een bloedhete zomerdag, mij mag je altijd soep voorschotelen. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een flespompoen, ook wel butternut genoemd, in combinatie met enkele wortelen die voor een heerlijke zoete smaak zorgen. En natuurlijk mag de afwerking met verse geitenkaas van de Polle niet ontbreken, enkele kruimels geitenkaas voor een zachte en romige toets. Verrukkelijk!
Voor 4 porties:
Ingrediënten
- 500 gr flespompoen (ongeveer een halve)
- 2 wortels
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 600 à 700 ml groentenbouillon
- 1 tl Komijn
- Harissa (Als je dit niet hebt liggen, kan je gerust sambal of cayennepeper gebruiken. Als het maar pikant is.)
- zout en peper
Voor de afwerking:
- Zachte verse geitenkaas van de Polle
- Enkele takjes koriander (Toen ik dit recept maakte, wilde ik graag koriander gebruiken, maar had dit niet voorhanden. Ik gebruikte daarom peterselie. Een erg lekker alternatief, maar ik raad toch koriander aan.)
- Handvol pompoenpitten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snij de pompoen in partjes, verwijder de zaden en de draadjes aan de binnenkant en snij met een scherp mesje de schil eraf. Snij in blokjes. Snij de wortels en de ui in grof en pel de look en snij in kleine stukjes. Meng alles in een grote kom samen met de olijfolie, een toefje harissa, komijn en wat zout en peper. Hou je niet zo van pikant, pas dan op met de harissa. Je kan er eventueel op het laatst nog wat bij doen. Doe alles in een ovenschotel of op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Rooster de groenten 30 minuten lang op 200°C.
- Pureer de groenten na het roosteren met een staafmixer tot je een gladde massa over houdt. Verwarm de groentenpuree samen met 600 ml groentenbouillon in een kookpot en kruid verder met nog wat extra zout, peper. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als je niet van een dikke soep houdt.
- Werk af met wat verkruimelde verse geitenkaas, pompoenpitten en wat fijngesneden koriander.