Bananenbrood of bananencake is het perfecte gerecht om rijpe bananen uit de fruitschaal te filteren. Want je kent het wel: de ene dag neem je de bananen mee uit de winkel en de andere dag zijn de fruitvliegjes jouw bananen al aan het overmeesteren. Maar niet getreurd, want vanaf nu hoef je die rijpe bananen niet meer weg te gooien! Meer zelfs, hoe rijper de banaan, hoe zoeter en hoe lekkerder jouw bananenbrood. (Let wel op: Er is natuurlijk een verschil tussen rijpe bananen en rotte bananen.)
In ons recept van bananenbrood, gebruikten we geitenyoghurt om het geheel lekker smeuïg te maken. Bovendien kozen we ervoor om geen suiker te gebruiken maar het brood wel wat te zoeten met honing.
Ingrediënten:
- 250 gr rijpe bananen (gewogen zonder schil, ongeveer 3 bananen)
- 250 gr zelfrijzende bloem
- 6 el geitenyoghurt van de Polle
- 6 el zonnebloemolie
- 2 eieren
- 50 gr honing
- 60 gr veenbessen
- 60 gr rozijnen
- 1 tl bakpoeder
- snuifje zout
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een bakvorm (Ik gebruik hiervoor een bakvorm van 23 x 13 cm.) met wat boter of olie in en bestuif met bloem.
- Neem een kom en meng de droge ingrediënten, bloem, bakpoeder en zout, onder elkaar.
- Meng in een andere kom de geitenyoghurt, de eieren, de zonnebloemolie en de honing onder elkaar.
- Schil de bananen en plet ze met een vork.
- Voeg nu het geitenyoghurtmengsel geleidelijk bij het bloemmengsel en meng goed onder elkaar. Voeg vervolgens ook de geprakte banaan, de rozijnen en de veenbessen toe. Roer alles nog eens goed onder elkaar. Het is niet erg als er nog brokjes in het deeg zitten.
- Stort het deeg in de bakvorm en bak het bananenbrood in de oven voor 50 minuten. Controleer na 50 minuten of het bananenbrood al gaar is. Gebruik hiervoor een scherp mes of een satéprikker en prik in het midden. Komt het schoon uit het bananenbrood? Dan is hij gaar. Is het bananenbrood nog niet gaar, maar wordt hij wel al flink bruin? Zet de oven dan even wat lager op zo’n 150°C en controleer even later of hij wel al gaar is.
- Haal het bananenbrood uit de oven. Laat even afkoelen en haal hem na een vijftal minuutjes uit de vorm.
- Smullen!