De bananen iets te lang in de fruitschaal laten liggen? Of gewoon heel veel zin in dit heerlijke én gezonde receptje? Dankzij overrijpe bananen wordt het brood lekker zoet en de geitenyoghurt maakt het geheel onweerstaanbaar smeuïg. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van suiker, maar zoeten we het brood met honing.
Tip: Neem 2 plakken bananenbrood als hemels tussendoortje mee naar school of naar je werk! Wil je het graag nog een beetje pimpen? Je kan naar hartenlust noten, bessen of rozijnen toevoegen! In dit recept maakten we gebruik van 20 gr donkere chocolade
Ingrediënten
- 250 gr rijpe bananen (gewogen zonder schil, ongeveer 2-3 bananen)
- 250 gr zelfrijzende (volkoren)bloem
- 125 ml geitenyoghurt van de Polle
- 4 el zonnebloemolie
- 2 eieren
- 2 el honing of agavesiroop
- 50 gr pure chocolade (+80%)
- 50 gr havermout
- 1 tl bakpoeder
- snuifje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een bakvorm in met wat boter of olie en bestuif met bloem.
- Neem een kom en meng de droge ingrediënten, bloem, bakpoeder, havermout en zout, onder elkaar. Breek de pure chocolade in kleine stukjes en meng deze ook onder het deeg.
- Meng in een andere kom de geitenyoghurt, de eieren, de zonnebloemolie en de honing (of agavesiroop) onder elkaar.
- Schil de bananen en plet ze met een vork.
- Voeg nu het geitenyoghurtmengsel geleidelijk bij het bloemmengsel en meng goed onder elkaar. Voeg vervolgens ook de geprakte banaan toe. Roer alles nog eens goed onder elkaar. Het is niet erg als er nog wat brokjes in het deeg zitten.
- Stort het deeg in de bakvorm en bak het bananenbrood in de oven voor 50 minuten. Controleer na 50 minuten of het bananenbrood al gaar is. Gebruik hiervoor een scherp mes of een satéprikker en prik in het midden. Komt het schoon uit het bananenbrood? Dan is hij gaar. Is het bananenbrood nog niet gaar, maar wordt hij wel al flink bruin? Zet de oven dan even wat lager op zo’n 150°C en controleer even later of hij wel al gaar is.
- Haal het bananenbrood uit de oven. Laat even afkoelen en haal hem na een vijftal minuutjes uit de vorm.
- Smullen!