Niets zo goed om de dag mee te beginnen als een gezond ontbijt met fruit, geitenyoghurt en huisgemaakte granola. Bovendien is granola, ook wel hippe muesli, erg eenvoudig om te maken en natuurlijk veel lekkerder dan wat je in de supermarkt koopt. Kies daarbij eens voor geitenyoghurt in plaats van koeienyoghurt. Geitenyoghurt bevat meer essentiële vetzuren, die een snelle bron van energie zijn en niet worden opgeslagen als lichaamsvet. Daarnaast kan geitenyoghurt een perfect alternatief zijn voor mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk, omdat geitenmelk minder lactose bevat dan koemelk. Geitenmelk is bovendien eenvoudiger te verteren dan koemelk, door de kleinere cellen.
Voor de granola:
Met dit granolarecept kan gemakkelijk gespeeld worden. Heb je toevallig geen zonnebloempitten in huis of ben je niet zo’n fan van kokos, laat ze dan simpelweg uit het recept. Eet je erg graag pompoenpitten, wees er dan wat royaler mee. Granola kan je maken, net zoals jij het wilt. Ook kan je het geroosterde mengsel aanvullen met wat gedroogde vruchten, zoals rozijnen of gedroogde veenbessen. Heerlijk!
Bereidingstijd: 1 uur (waarvan 45 minuten baktijd)
Ingrediënten:
- 300 gr vlokken (hier 200 gr havermoutvlokken, 50 gr roggevlokken en 50 gr rijstvlokken)
- 40 gr pijnboompitten
- 40 gr zonnebloempitten
- 40 gr pompoenpitten
- 40 gr sesamzaad
- 20 gr lijnzaad
- 40 gr amandelschilfers
- 50 gr kokosschilfers
- 3 eetlepels esdoornsiroop
- 3 eetlepels plantaardige olie
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 150°C
- Voeg de vlokken, pitten, zaden, amandel- en kokosschilfers in een grote kom en meng door elkaar.
- Voeg de esdoornsiroop en de olie toe en meng goed onder elkaar.
- Verdeel het mengsel over een grote vlakke bakplaat.
- Bak de massa ongeveer 45 minuten op 150°C. Roer het geheel elk kwartier even om, zodat het gelijkmatig bruin kleurt.
- Laat de geroosterde mix afkoelen. Bewaar na afkoelen het in een goed afgesloten pot.