Marokkaanse stoofpot met couscous

Marokkaanse stoofpot met geitenkaas

Moet het snel gaan? Dan is deze stoofpot met couscous en geitenkaas ideaal. Fijnsnijden en toevoegen, dat is zowat het stramien doorheen het recept. In een mum van tijd heb je een overheerlijk Marokkaans stoofpotje op tafel getoverd. 

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

De stoofpot:

  • 1 crottin (of zo’n 120 gr zachte geitenkaas)
  • 3 grote wortelen
  • 1 courgette
  • 2 uien
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 265 gr gekookte kikkererwten (1 groot blik)
  • 500 ml groentebouillon
  • 60 gr gedroogde abrikozen
  • 60 gr rozijnen
  • 2 tenen look
  • 2 cm gember
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • toefje harissakruiden (Hiervoor kan je eventueel cayennepeper nemen of een ander pikant kruid.)
  • snuifje kaneel
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper

De couscous:

  • 350 gr couscous
  • 4 dl water
  • zout (optioneel)

Werkwijze:

De stoofpot:

  1. Verwarm een grote stoofpot met wat olijfolie op een middelmatig vuur.
  2. Pel de uien en snij ze in stukjes. Bak ze in de olijfolie tot ze mooi glazig zijn.
  3. Schil de wortelen met een dunschiller en snij ze in schijfjes van een halve centimeter dik. Laat de wortelen een vijftal minuten met de ui garen.
  4. Snij de courgette overlangs in twee en vervolgens elke helft nogmaals overlangs in twee. Snij de courgette ten slotte in kwartjes van een halve centimeter. Voeg de courgette toe aan de ui en de wortel en laat samen een tiental minuten stoven.
  5. Pel intussen de look, schil de gember en versnipper beide in kleine stukjes. Spoel de kikkererwten onder de kraan. Snij de abrikozen in reepjes en voeg alles samen met de rozijnen toe aan de stoofpot.
  6. Meng ten slotte de tomatenblokjes en de groentebouillon onder het geheel en kruid af met de gemalen komijn, het paprikapoeder, de harissakruiden en een snuifje kaneel. Laat nog een tiental minuten rustig verder pruttelen.
  7. Breng eventueel verder op smaak met wat peper en zout.
  8. Afwerken kan je met wat versnipperde peterselie.

De couscous:

  1. Bereid intussen de couscous.
  2. Neem hiervoor een grote schaal en verdeel de couscous erover.
  3. Verwarm de groentebouillon tot aan het kookpunt en schenk deze over de couscous. Laat de korrels een vijftal minuten wellen.
  4. Breng eventueel verder op smaak met een snuifje zout.
  5. Serveer de stoofpot met wat couscous en wat zachte geitenkaas.